Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri iflasın eşiğinde

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 16 Mart’tan bu yana kapalı olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri zor günler geçiriyor. Pandemi sürecinde kapalı oldukları için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) desteğini de alamayan merkezlerin çoğu iflasın eşiğine geldi. 2 bin 667 merkezin bulunduğu ülkede, bu merkezlerde 380 bini aşkın öğrenci eğitim ve rehabilitasyon hizmeti görüyor. 52 merkezin bulunduğu Van ve ilçelerinde ise zihinsel engelli, otizmli, fiziksel engelli ve öğrenme güçlüğü tanısı olan yaklaşık 7 bin 300 öğrenci bu merkezlerde eğitim alıyor. Söz konusu bu merkezlerde çalışan 980 kişinin büyük bir bölümü ise kısa çalışma ödeneği alarak yaşamını idare ediyor.

Merkezlerin kapalı olması sadece işletmeciler için değil, aynı zamanda orada eğitim gören çocuklar için de büyük bir kayba dönüşmüş durumda. Her gün düzenli olarak eğitim alması gereken öğrencilerin, 2 aydan fazla bir zamandır eğitim almamaları, birçok öğrencide sağlık sorunlarının ilerlemesine neden oldu. Çocuklara uzaktan eğitim verilmesi devreye konulsa da bu yöntem başarılı olmadı. Doğu Anadolu Özel Eğitim Merkezleri Dernek Başkanı Yusuf Ertaş ve 2 çocukları rehabilitasyon merkezinde eğitim gören Goral ailesi, çocukların ve ailelerin durumunu, kaygılarını ve taleplerini Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.

ÖDENEK VERİLMİYOR

Türkiye’de bulunan 2 bin 667 özel eğitim kurumunun neredeyse tamamının iflasın eşiğine geldiğini söyleyen Ertaş, devletin kendilerine ödenek sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Salgın öncesi Milli Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan verilen ücretlerle ayakta kalabildiklerini; ancak salgın sonrası öğrencilerin gelmemesinden kaynaklı bakanlıktan ödeme alamadıklarını ve zor durumda olduklarını dile getiren Ertaş, “Bu merkezler seans bazlı olduğundan dolayı öğrenciler pandemi, deprem veya başka bir tatil olduğunda seansa gelmedikleri için ücretler kesiliyor. Bizler dershaneler ya da özel okullar gibi parasını önceden alan kurumlar değiliz. Pandemi sürecinden dolayı maalesef 16 Mart’tan sonra kurumlar olarak hiçbir ödeme alamıyoruz ve ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz durumdayız” dedi.

İFLAS EŞİĞİ

Kurum sahipleri olarak 16 Mart’tan bu yana kira, elektrik faturası ve diğer birçok ödemeyi kendi bütçelerinden yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ertaş, “Çoğu kurumlarımız 5 bin ila 10 bin TL arası kira ödüyor. Bunların elektrik faturası da kurum kapalı olduğu halde geldi. Kurumlarımız bu ay itibariyle Mart ayının 15’inden önce aldıkları ücretleri tüketmiş durumdalar. Eğer devlet geri ödemesiz veya faizsiz bir katkı yapmazsa, kurumlar açıldıktan sonra ne personele maaşlarını ne de kiraları ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Devlet bize katkı veya avans şeklinde ödeme yapmazsa, kurumların yüzde 50 ila 60’ı iflas etme aşamasına gelir. Talebimiz bir an önce bu kurumlarımızın avans olayının çözülmesi. Bakanlık tarafından böyle bir çalışmanın olduğunu biliyoruz. Bunun hızlandırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79