bianet'e konuşan Budak, "20 yıllık lisanslı sporcuyum. Bodrum'da yapılacak olan Granfondo tandem bisiklet yarışına katılmak için aile hekiminden sağlık raporu almak istedim. Daha önce başka aile hekimlerinden sağlık raporu aldığım halde bu sefer doktor tarafından görme engelli olduğum belirtilerek hastaneye sevk edilmek istendim. Ben de eğer görme engelli olmasaydım nasıl bir prosedür izleneceğini sordum ve 'Normal insanlara sorunsuz rapor veriyoruz' yanıtını aldım" dedi.
Bunun üzerine aynı ASM'deki başka bir hekimin yanına gittiğini belirten Budak, "Görüştüğüm doktor, bu raporun çok kolay verilebilecek olduğunu ama diğer meslektaşı ile görüştüğüm için etik olarak bana rapor vermesinin uygun olmayacağını söyledi" diye konuştu.
Budak, ASM'deki hekimlerden olumsuz yanıt almasının ardından İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne gittiğini, burada görüştüğü spor hekiminin, görme engellilerin hastaneye sevkine gerek kalmadan ASM'lerden rapor alabileceği bilgisini verdiğini söyledi.
bianet'in telefonla ulaştığı aile hekimi, hasta-doktor gizliliğine dikkat çekerek konuya ilişkin yorum yapmayacağını belirtti.
"Kendimi düşük düşürülmüş hissettim"
Bu tarz ayrımcı uygulamaların görme engellileri psikolojik yönden olumsuz etkilediğini belirten Budak, "İkinci plana atılmış gibi hissetmek, görme engelli olduğum için hiç spor yapamazmışım gibi davranılması beni çok incitti. Beni en çok rahatsız eden de 'normal' bir vatandaş geldiğinde bu raporun verildiğinin söylenmesi oldu" dedi.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü: Aile hekimleri rapor verebilir
Konuyla ilgili telefonla görüştüğümüz İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilisi aile hekimlerinin sporcu lisansları için sağlık raporu verebileceğini söyledi.
Yetkili, kişinin görme engelinin de bu raporun verilmesine sorun teşkil etmeyeceğini belirtti.
İzmir Aile Hekimleri Derneği: "Yetişkinler, rapor için hastaneye sevk edilmeli"
bianet'e konuşan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak ise "Yetişkin birinin sağlık raporu alabilmesi için kardiyolojik muayene olması gerekir. Hastaneye sevk edilmesi doğrudur" dedi.
Dr. Çolak, Budak'ın başka aile hekimlerinden sağlık raporu aldığını söylemesi ile İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün "Aile hekimleri sağlık raporu verebilir" ifadesine ilişkin de "Görme engelli olsun veya olmasın bu işin ideali kişinin hastaneye sevk edilmesi şeklindedir" diye konuştu.
"Sağlık çalışanları farkındalık eğitimi almıyor"
Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Oğuzhan Al sağlık çalışanlarına yönelik farkındalık eğitimlerinin verilmesi gerektiğini söyledi.
bianet'e konuşan Oğuzhan Al, "Dernek olarak başta tıp fakültesi öğrencileriyle olmak üzere potansiyel sağlık çalışanlarıyla engellilik hakkında etkinlikler gerçekleştirsek de sağlık çalışanlarının engellilere yönelik bir farkındalık eğitimi almaması sebebiyle olumsuz tutumlarıyla görme engelliler de karşılaşabilmektedir" dedi.
"Örneğin görme engelli hasta bir kişi yanında biriyle muayeneye girdiğinde doktor, hasta yerine yanındakine soru yöneltmekte ve engelli kişiyi yok sayabilmektedir. Ayrıca görme engelli birine çoğunlukla işitme kaybı varmış gibi bağırarak bir şeyler anlatılmaktadır" diyen Oğuzhan Al, sağlık çalışanlarının engelli kişilerin psikolojik, bilişsel ve sosyal becerilerini dikkate alarak iletişim kurması gerektiğini vurguladı.