Adana'da yaşayan Fahri Düşmez (30), 6 yaşındayken yüksek ateşe bağlı havale geçirip engelli oldu. Düşmez'in yürümekte zorlanıp elleri kasılırken, İsmail Özden (26) ise dünyaya gözlerini açtığında ilk gördüğü şey koyu bir karanlıktı. Ancak Özden, engelleri bir bir aştı; önce 'bilgisayar işletmeni' oldu, sonra da Adana Büyükşehir Belediyesi'nde kendine iş buldu. KPSS'ye hazırlanan Fahri Düşmez'in hayali ise sınavdan iyi puan alıp iş sahibi olmak.
BİRBİRİMİZİ TAMAMLADIK
İkilinin yolu, 5 yıl önce Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Adana Şubesi'nde kesişti. Düşmez'le sıkı dost olan Özden, birlikte engelleri nasıl aştıklarını AKŞAM'a anlattı: "Ben göremiyorum, o da yürümekte ve de konuşmakta zorlanıyor. Bir bakıma birbirimizi tamamlıyoruz. Benim görmediğimi Fahri görüyor, onun taşıyamadığını da ben taşıyorum. Bu, müthiş bir duygu. Birbirimizin eksik parçası gibiyiz. Dernekte bir evrak işi olduğunda Fahri ile güçleri birleştiriyoruz. Ben söylüyorum, o yazıyor; kağıda döküyor."
SARI ÇİZGİYE BİLE GÜVENEMİYORUZ
Sadece Adana'nın değil, Türkiye'de hiçbir kentin engellilere uygun olmadığını dile getiren Özden, "Dört dörtlük bir 'engelsiz kent' yok. Kılavuz çizgi dediğimiz sarı çizgilerin arttırılmalı. Çizgiyi takip ederken çoğu zaman ya bir ağaca ya da park halindeki bir araca çarpıyoruz. Açıkçası sarı çizgiye pek güvenemiyoruz" diye konuştu. Özden, görme engellilerin ailelerine de şöyle seslendi: "Onları evlere kapatıp özgürlüklerini ellerinden almayın."