Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 5 Eylül nedeniyle Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda "Dünya Omurilik Felçlileri Günü Aktiviteleri" gerçekleştirdi. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da katıldığı etkinlikte, “Engele ruhsata verme” başlığı ile yerel yönetimlere çağrı yapıldı.
Türkiye Omurilik felçlileri Derneği, 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü nedeniyle Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir dizi farkındalık etkinliği düzenledi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte Bakırköy İlçe Başkanı Gizem başaran Arslan’ın da katıldığı etkinlikte, meydana kurulan çarpışma simülatörü ile emniyet kemerinin önemi ve tekerlekli sandalye ile gezmenin zorlukları anlatıldı. Etkinlikte “Engele ruhsata verme” başlığı ile yerel yönetimlere çağrı yapıldı.
Çok memnun oldum
Yapılan farkındalık etkinliğinde olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, engellilere yardımcı olmak değil, hayata erişimine ulaşımını sağladığımızda tüm sorunları aşmış olacaklarını belirtti. Kaftancıoğlu, “Erişilebilir yaşam dediğimiz şey de hem toplumsal hem siyasal bir bakış ve anlayış bütünlüğü ile oluyor. Bu anlayışı oluşturmanın yolu da, sizlerin yaptığı gibi azimle, kararlılıkla ve mücadele ile sürdürmek ve toplumsallaştırmaktır” dedi.
Acınası bir durum değil
Fiziksel engellilerle ilgili de herkesin empati ötesi bir duygu ve süreç yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Kaftancıoğlu, “Engelli olma durumu acınası ya da aşağılayıcı bir şekilde yardım edilmesi gereken bir durum değil, yaşama daha kolay erişilmesi için hepimize sorumluluk yüklenmesi gereken bir durumdur” diyerek, engelliliğin vicdanı susturmak için değil, toplumsal sorumluluğu yerine getirmek adına ele alınması gereken bir durum olduğunu belirtti.
Üretmek istiyoruz
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Semra Çetinkaya ise daha çok hak savunuculuğu anlamında erişim ve ulaşım konusunun kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bizler evimizde oturmak istemiyoruz. Biz üretmek, toplum içinde var olmak istiyoruz” dedi. Tüm yerel yönetimlere “Engele ruhsat verme” çağrısı yapan Çetinkaya, fiziksel engellerin oluşmasındaki en önemli nedenlerden birinin Belediyelerin evrensel standartlara uygun olmayan projelere ruhsat vermelerinden kaynaklandığını söyleyerek, engele ruhsat verilmedi takdirde sadece tekerli sandalyelilerin değil, yürüme zorluğu çeken bireylerin, hamilelerin de her yere ulaşabileceğini söyledi.
Kurallara uyun!
Programda konuşan Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç de yapılan farkındalık etkinliğinin daha sık yapılmasını isteyerek, vatandaşlara duyarlı olmaları ve kendi can güvenlikleri için kurallara uyma çağrısı yaptı. Etkinlikler kapsamında; meydana kurulan emniyet kemeri çarpışma simülatörü ile yaklaşık 5 kilometre/saat hızla hareket eden bir araçla yapılan bir trafik kazasındaki çarpışmanın şiddetini ve insan vücuduna olan etkisi tecrübe edildi. Kaftancıoğlu, çarpışma simülatörünün ardından tekerlekli sandalye ile yollardaki sorunlarla nasıl ilerlemeye çalışıldığını da tecrübe etti. Sosyal farkındalık ve beraberlik kültürünün gelişmesini hedef alan organizasyona katılan CHP Bakırköy İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan ve yönetimi de Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin 2011 yılından itibaren başarı ile yürüttüğü plastik kapak kampanyasına getirdiği kapaklarla destek verdi.