Merkez Osmangazi ilçesinde bulunan ve '1050 Konutları' olarak bilinen Akpınar Mahallesi’nde yüzler bu kez yıkımla güldü. 2 ay önce atılan imzalar sonrası kentsel dönüşüm projesi resmen başladı. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiş ve 2013 yılında Büyükşehir tarafından hazırlanan dönüşüm projesi bölge halkı tarafından kabul görmemişti. 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın zemin+5 kat olarak tasarladığı ve ‘o zaman için’ hak sahiplerine 130 bin lira borçlanma ile kira yardımlarını içeren teklif de vatandaşlar tarafından kabul edilmemişti.
Muhtemel depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan binalarda dönüşümün bir an önce sağlanması için devreye giren Büyükşehir Belediyesi, tüm blokların kendi parselinde dönüşebileceği, zemin+7 kat olacak şekilde plan değişikliğine gitti. Verilen bu yeni imar hakkı ile her mülk sahibi bir müteahhitle anlaşma imkânına sahip olurken yapıların oturumları, mimarisi, silueti ve cepheleri gibi her türlü detay düşünülerek planlama yapıldı.
Yeşil alanlar, okullar, camiler, sağlık tesisleri ve mevcut yollar ‘olduğu gibi’ korundu. Hazırlanan planlar öncelikte 1050 konutlardaki hak sahiplerine sunuldu. Anket çalışması ile 229 bloktaki 2 bin 290 hanenin yüzde 90’ına ulaşılırken, ankete katılanların yüzde 96’sı da plan değişikliğine olumlu görüş verdi. Bölge halkı tarafından merakla beklenen plan değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçmesinin ardından da dönüşümün önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu.
“BU AŞAMAYA GELMEK EN ZOR KISMI”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Yan tarafta zemin+15 binalar var. Biz de yapmasını biliriz. Zemin+12 ile ilgili Recep Altepe zamanında toplanılmış. İyi niyetli bir proje ortaya konulmuş ama gerçekleşmemiş. Binaları yükseltmeden ve bu manada şehrin dinamiğine de dinamit koymadan burada bu dönüşümü başlatıyoruz. Ben müteahhit firmamıza da çok teşekkür ediyorum. Bir daha da ben buraya yıkım törenine gelmeyeceğim. Ama bu an benim için gerçekten önemli ve kıymetli bir an. İnanın bu aşamaya gelmek en zor kısmı. Bundan sonrasının ne kadar kolay ilerlediğini hep birlikte göreceğiz. İşi bu aşamaya getirmek önemli, yıktıktan sonra gerisi kolay. 15 ayda bunlar bir şekilde toparlanıyor” şeklinde konuştu.