EngelsizlerHaber

RTEÜ'den İşitme Engelliler için önemli buluş

HABER

RTEÜ Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü, İşitme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Arş. Gör. Emre Cumalı, işitme engelli bireylerin kullandığı işitsel implantların verimliliklerini arttırmak amacıyla “Elektrolüminesans temelli optik koklear implant optrod dizisi” adlı cihaz geliştirdi

Konuyla ilgili açıklama yapan Arş. Gör. Cumalı: "Buluşumuz optogenetik ile ışığa duyarlı hale getirilen iç kulağa yönelik ışık iletimi sağlayan bir optrod dizisidir. Tasarladığımız optrod elektrolüminesans (EL) etkisi adı verilen ve basit olarak bir malzemenin elektrik akımına yanıt olarak ışık yayması olarak adlandırabileceğimiz etkiyi temel almaktadır. Bu etki sayesinde, günümüzde optogenetik uyarım için kullanılan µLED’lerin oluşturduğu sıcaklık artışı kaynaklı doku hasarının da ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Dahası µLED’lerden boyut olarak daha az yer kaplaması nedeniyle çok kanallı farklı tasarımların dizayn edilmesini de kolaylaştırmaktadır. " dedi.

Cumal, buluşla ilgili yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerin Türk Patent Enstitüsünün aracılığıyla 30 Nisan’da İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası Patent Fuarında (ISIF’23) gerçekleştirileceğini belirterek, "Buluşumuzun işitme engelli bireylere yönelik optik koklear implant çalışmalarına sağlayacağı katkılar göz önüne alındığında potansiyelinin oldukça umut verici olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Bu yıl 3.'sü düzenlenen Üniversiteler Arası Patent yarışmasında finale kalma başarısı gösteren buluş, optogenetik teknolojisinin yardımı ile geleneksel koklear implant kullanıcılarının karşılaşmış olduğu aşırı uyarım, yetersiz uyarım, seslerin ayırt edilmesinde yaşanan zorluklara yönelik çözümler sunacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.