EngelsizlerHaber

Lise öğrencileri görme engelli Afrikalı öğrencilere yardım ediyor

HABER

Görme engelli Afrikalı erkek ve kız kardeşlerinin hayatlarını iyileştirmek isteyen Türkiye’nin batısındaki Manisa’da bir grup öğrenci, kendilerine özel bir şey yaratmak için günler geçirdi: eğitim materyalleri.

Şehit Fatih Kalu Kız Çocukları Anadolu İmam-Hatip Okulu’ndaki “İyilik Çalıştayı” nda genç kızlar dünyadaki dezavantajlı öğrenciler için dünya haritaları, Rubik küpleri ve diğer eşyaları titizlikle hazırlıyorlar.

Yardımın son grubu Sudan, Ruanda ve Burundi’deki öğrenciler içindi ve malzemelerle birlikte, Türk öğrenciler Afrikalı meslektaşları için bağışlarla aldıkları bastonları teslim ettiler.

Öğrenciler zaten dünyanın dört bir yanından görme engelli meslektaşlarının kalbini kazandılar ve geçen yıldan beri yurtdışında yaklaşık 3.000 öğrenciye yaptıkları eğitim materyalleri ve eğitici oyuncaklar gönderdiler.


“İyilik Atölyesi” nde Türk öğrenciler, dünya genelinde görme engelli öğrenciler için braille eğitim ekipmanları üretiyor.

En son yardım paketi grubu, okul üniformaları ve 300 baston içerdiğinden diğerlerinden farklıdır. Okulda bir coğrafya öğretmeni olan Sözer Vurgun, çalıştayın kurucuları arasında yer alıyor ve tangram ve braille haritalarını kendi elleriyle bir araya getirirken öğrencileri denetliyor.

Vurgun, öğrencilerin oluşturdukları materyallerin TC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından en iyi eğitim projesi olarak seçildiğine dikkat çekiyor. “Burada görme engelli öğrencilerin dokunup öğrenebilecekleri eğitim materyalleri üretiyoruz. Coğrafya ders materyalleri ile sınırlı değil. Üç farklı ülkedeki 30 okulda 3.000 çocuğa ulaşmayı planladığımız için üç tanesi odaklandığımız sayı. Vurgun Anadolu Ajansı’na (AA) verdiği demeçte, inanılmaz bir geri bildirim oldu. Ruanda’dan gönderilen ve gönderdikleri eğitim materyalleri ile oynayan öğrencileri gösteren bir fotoğraf gösterdi.

“Ayrıca daha fazla materyal istiyorlar ve onlara neye ihtiyaçları olduğunu sorduğumuzda, bize yazılacak kağıtlarının bile olmadığını söylediler” diyor. Daha fazla okula ulaştıklarında Sudan ve Burundi’den de talep almaya başladılar.

“Ayrıca çoğu öğrencinin bastonları olmadığını öğrendik ve öğrenciler ve ebeveynlerini harekete geçirdik, böylece onlar için baston satın alabildik” diyor. Öğretmen, bir sonraki hedeflerinin Afrika ve ihtiyacı olan diğer ülkelerdeki görme engelli öğrencilerle iletişim kurmak ve onlara olabildiğince çok materyal göndermek olduğunu ekledi.

Atölyede çalışan öğrencilerden biri olan Azra Yılmaz, görme engelli çocuklara yardım etmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Başka bir öğrenci olan Fatma Türe, haritaları ve tasarladıkları diğer öğeleri kullanan öğrencilerin fotoğraflarını görünce duygusallaştığını söylüyor. Çalıştaydaki bir başka öğrenci olan Tuğçe Yağdıran, çalıştayda saatler geçirdiklerini ve emeklerinin ödenmesinden çok memnun olduklarını söyledi. “Çalışmalarımızı ve çalışmalarımızı arkadaşlarımız için dengeledik [in Africa]. Yaptığımız eşyaları kullanarak onları görmek inanılmaz. Çok, çok mutluyuz “dedi.

Okulun müdürü Necmi Çinici, Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın (THY) da projeyi duyduklarında onlara yardım etmeyi kabul ettiğini ve eğitim materyallerini sunmaları için ücretsiz nakliye teklif ettiğini söyledi.

Görme bozukluğu, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, katarakt, düzeltilmemiş refraktif hatalar, glokom, yaşa bağlı maküler dejenerasyon, korneal opasiteler, diyabetik retinopati, trahom ve onkoskopiyaz gibi koşulların hüküm sürdüğü Afrika’yı etkileyen korkunç sağlık sorunlarından biridir.

Uluslararası sağlık kuruluşu, Afrika’da yaklaşık 26,3 milyon insanın bir tür görme bozukluğuna sahip olduğunu ve dünyadaki kör nüfusun% 15,3’ünün Afrika’da yaşadığını tahmin ediyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.