EngelsizlerHaber

Engelliler ÖTV hakkı için sokağa indi

HABER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni vergi paketinde engellilere sağlanan ÖTV desteğinin azaltılacağını açıklamasına tepkiler devam ediyor. Engellilerin Haklarına Erişim Platformu Ankara’da sokağa indi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, açıkladığı yeni vergi paketinde, engellilerin ÖTV istisnasına yönelik ciddi hak kayıplarına yol açacak düzenlemeler olduğunu kaydeden Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, basın açıklaması ve protesto için sokağa indi.

Yapılan basın açıklamasında engelliler, ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın revize edilmesi, istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması, taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi, her sene yeniden değerleme oranında artan tutarın belirlenmesi, ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın kaldırılması, teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması, engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından nakit destek verilmesi önerilerinin tek kelimeyle utanç verici olduğunu söylediler.

Uygulanmak istenen yeni sistemin insani politikalarla yakından ve uzaktan ilgili olmadığını ve ve bu yönüyle insan hakları ihlali olduğunu kaydeden engelliler, “Var olan hakların kısıtlanması, kısıtlanan hakkın kullanılmasının imkansız hale getirilmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması; ciddi ayrımcılıktır ve sonuçları bakımından engellilere ve ailelerine zulümdür” ifadelerini kullandı.

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu yaptığı basın açıklamasında ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, tasarruf tedbirleri kapsamında engellilerin ÖTV’den bağışık araç alma hakkını sınırlandırmaya hatta kaldırmaya yönelik hazırlıklarına; Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’ni, Anayasa’yı ve tüm insan hakları belgelerini gerekçe göstererek haklı nedenlerle karşı çıktıklarını söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.