EngelsizlerHaber

Engelli Sürücü Adayları Kendi Araçlarıyla Sınava Girebilecek

HABER

Milli Eğitim Bakanlığı Özel MTSK Yönetmeliğinde değişikliğe giderek engelli sürücü adaylarının kendi araçlarıyla sınava girmesine imkan sağladı.

9 Temmuz 2024 Salı günü Resmi Gazete2de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile engelli sürücü adaylarına kendi araçlarıyla sınava katılabilme hakkı verildi. Bu düzenleme engelli sürücüler için büyük bir kolaylık sağladı. Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada; Engelli kursiyerler, kendisine ait veya temin edeceği, standartlara ve engel durumuna uygun başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebilecek. ifadelerine yer verildi.

Bu düzenleme ile engelliler artık kendi belirledikleri bir araçla eğitim alabilecek, daha sonra da bu araçla ehliyet sınavına katılabilecek. Ancak bu araçla eğitim almanın ve sınava girmenin bir şartı var. Bu şartı yerine getiren engelliler bu haktan yararlanabilecek.

Resmi gazete yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre engelli sürücü adayları eğitim almak ve direksiyon sınavına girmek istedikleri araçları eğitimler başlamadan önce kayıtlı olduğu sürücü kursuna bildirecek. Sürücü kursu bu aracı il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvurarak sisteme kaydını yaptıracak. Engelli aday bu onaydan sonra eğitimlerini bu araçla alıp sınava bu araçla katılabilecek.

Engelli sürücü adaylarının belirleyeceği bu araçlar yönetmelikteki araç standartlarına uygun olacak. Bunun uygun olup olmadığı hakkında bilgiyi kayıtlı oldukları özel sürücü kursundan alabilirler. Diğer yandan araç ve engel durumu da birbiriyle uyumlu olacak. Engel durumuna uygun olmayan araçlarla eğitim almak veya sınava girmek mümkün olmayacak.

Resmi gazete yayınlanan MEB MTSK Yönetmeliğinin 7. maddesi şu şekilde değiştirilmiştir: Ancak engelli kursiyerler istemeleri durumunda kendilerinin temin edecekleri, ilgili mevzuatında yer alan ve engel grubuna uygun şartlar ile bu Yönetmelikte belirtilen diğer şartları taşıyan araçlarla da eğitim alarak sınavlara katılabilirler. Bu durumda kursiyerler, eğitim alacağı sertifika sınıfı için o yıl ilan edilen direksiyon eğitimi dersi ücretinin yarısı kadar ödeme yaparlar. Bu araçlar eğitim başlamadan önce Özel MTSK Modülüne tanımlanır.”

Bu düzenleme ile engelli sürücü adaylarının ehliyet sahibi olması daha da kolay hale getirilmiş oldu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.