EngelsizlerHaber

Distoni hastaları beyin piliyle hayata tutunuyor

HABER

Medipol Üniversitesi Parkinson Hastaligi ve Hareket Bozukluklari Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ali Zirh, "Distoni hastalarinda görülen kas kasilmalari hastadan hastaya farkli siddette görülür.

Bazi hastalar yasamlarini bagimsiz yasayabilirken bazi hastalarin yardimla yasamasi mümkündür. Beyin pili sayesinde yardimsiz kalkamayan, tek basina yürüyemeyen birçok hastanin yeniden yasama baglandigi açikça görülüyor." dedi.

Medipol Üniversitesi PARMER açiklamasina göre, Op. Dr. Ali Zirh, genellikle Parkinson tedavisinde kullanilan beyin pilinin distoni hastaliginda bir dönüm noktasi oldugunu kaydetti.

Zirh, distoni hastalarinin çogu günlük aktivitelerini tek basina yapamazken bu durumun fiziksel zorlugun yani sira psikolojik etkileri de bulundugunu belirterek, "Distoni hastalarinda görülen kas kasilmalari hastadan hastaya farkli siddette görülür. Bazi hastalar yasamlarini bagimsiz yasayabilirken, bazi hastalarin yardimla yasamasi mümkündür. Beyin pili sayesinde yardimsiz kalkamayan, tek basina yürüyemeyen birçok hastanin yeniden yasama baglandigi açikça görülüyor." degerlendirmesini yapti.

- El yazisindaki bozukluga dikkat


 

Hareket bozuklugu olan distoninin, vücutta asiri kasilmalara sebebiyet veren ve kisinin bagimsiz olarak yasamasini güçlestiren bir hastalik olduguna deginen Zirh, sunlari kaydetti:

"Hastaligin görülen ilk belirtileri arasinda el yazisinda bozukluk, el veya ayaklarda kramp benzeri kasilmalar, boynun kasilarak bir yana ya da geriye dogru gitmesi seklindedir. Beyinde hareket kontrol merkezlerinin düzgün çalisamamasi sonucunda vücudun degisik bölgelerinde kas kasilmalari ortaya çikar.

Hastalik yüz, boyun, ses telleri, kol ve bacaklarda ya da yaygin yerlesimli olabilir. Distoni hastalarinda görülen kas kasilmalari hastadan hastaya farkli siddette görülür. Bulgular ayni kalabilecegi gibi hizla da ilerleyebilir."
 

- "Beyin piliyle hastalar yeniden hayata baglanabiliyor"

Dr. Zirh, kisinin günlük hayatini ciddi anlamda etkileyen distoninin tedavisinde beyin pili ameliyatlarinin büyük rol oynadigini belirterek, "Beyin pili ameliyatlari hastanin tepkilerini ölçerek daha dogru noktaya ulasmak adina uyanik halde konusa konusa yapiliyor. Beyin pili ameliyatlarinda beynin içerisinde tespit edilen bölgelere iki adet elektrot yerlestiriyoruz. Gögüste cilt altina kalp pili gibi bir pil yerlestiriliyor. Cilt altindan geçirilen uzatma baglantilari ile elektrotlar pile baglaniyor." bilgilerini verdi.

Sonrasinda bilgisayar araciligi ile hastaya iyi gelecek frekanslari ve uyan parametrelerini ayarladiklarini aktaran Zirh, beyin pilinin; kontrol edilebilir, programlanir ve ayarlanabilir bir tedavi yöntemi olmasi nedeniyle öne çiktigini kaydetti.

Zirh söyle devam etti:

"Bir yan etki görüldügünde, baska bir ayara alinabiliyor, o hasta için en uygun olan ayarlari ameliyat sonrasinda yapilabiliyor. Ameliyat sonrasinda birkaç haftadan birkaç aya kadar varan süre içerisinde hastalarin kasilmalarinda önemli derecede azalmalar meydana gelebiliyor. Böylelikle beyin piliyle hastalar yeniden hayata baglanabiliyor; yardimsiz kalkamayan, baskalarinin yardimiyla yürüyebilen veya yemek yiyebilen hastalar yeniden bagimsiz yasamlarina kavusma sansi yakalayabiliyor."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.