EngelsizlerHaber

'Diş Hekimimi Duyuyorum' uygulaması işitme engelli bireylerin kullanımına sunuldu

HABER

ZMİR, (DHA)-EGE Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı öğretim elemanları ve uzman diş hekimleri, Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında 'İşitme Engelli Bireylerin Diş Hekimliğine Hizmetini Kolaylaştırıyoruz' etkinliğinde Karşıyaka İşitme Engelliler Derneği ile bir araya geldi.

EÜ Diş Hekimliği Fakültesinde gerçekleştirilen etkinlikte 'Diş Hekimimi Duyuyorum: Sağır ve İşitme Engelli Bireylerin Diş Hekimliği Hizmetlerine Erişimini Destekleyen Mobil Uygulama' projesi kapsamında geliştirilen mobil uygulama ve karekodlar yardımı ile işitme engelli bireylere ağız ve diş taraması yapıldı. TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenen projeyle işitme engelli ve sağır bireylerin ağız ve diş sağlığı konusundaki farkındalığının artırılması sağlandı. Bu kapsamda işitme engelli bireylerin diş hekimliği hizmetlerine erişiminin bir refakatçiye gerek duymadan gerçekleştirebilecekleri mobil uygulama tanıtıldı. Projenin içeriği hakkında bilgiler veren EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Alpöz, "İşitme engelli hastaların, diş hekimleriyle iletişimini ve diş hekimine erişimini kolaylaştırmak için bir uygulama geliştirdik. Uzmanlık öğrencileriyle birlikte TÜBİTAK 1002-A Projesi kapsamında geliştirdiğimiz mobil uygulamayı Karşıyaka İşitme Engelliler Derneği'nden gelen katılımcılara tanıttık.

'İŞARET DİLİ VİDEOLARI ARACILIĞIYLA HEKİMLERİYLE İLETİŞİM KURMASINI SAĞLADIK'

EÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Emine Sezer, EÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Banu Özveri Koyuncu ve Engelsiz Ege Koordinatörü Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe ile birlikte geliştirdiğimiz mobil uygulamayla hastaların işaret dili videoları aracılığıyla hekimleriyle iletişim kurmasını sağladık. Projemizin amacı doğrultusunda mobil uygulamamızda yer alan 13 temel başlıkta geliştirilmiş detaylı açıklamalı hasta bilgilendirme videoları ile diş hekimiyle iletişim kurmakta zorlanan ve işitme engelli nedeni ile korkan hastaların refakatçileri olmadan da tedavi almalarını sağlanabileceğini gösterdik" dedi.

'REFAKATÇIYA İHTİYAÇ DUYMADAN SAĞLIK HİZMETİ'

Projenin, Manisa Celal Bayar Üniversitesinde gerçekleştirilen Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi'nde 'Kamu Hizmet Ödülü' aldığını dile getiren Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zuhal Tuğsel, "TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü projesiyle hastalar sağlık problemlerini daha rahat şekilde diş hekimleriyle paylaşıyorlar. Hastalar artık tedavi için yanlarında refakatçi getirmek zorunda kalmayarak özgür birer birey olarak tedavi alabiliyorlar" diye konuştu.

Uygulamanın geliştiricilerinden Uzman Dt. Elif Aslan, "Mobil uygulamamız işitme engelli hastalar ve işaret dili bilmeyen tüm diş hekimleri için muayene sırasında iletişimi sağlayarak tedaviyi gerçekleştirmeye olanak tanıyor" dedi.

Projede görev alan Uzman Dt. Ali Canberk Ulusoy ise mobil uygulamayla amaçlarının işitme engelli hastaların refakatçiye ihtiyaç duymadan sağlık hizmetinden yararlanabilirliğini sağlamak olduğunu ifade etti.(DHA)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.