EngelsizlerHaber

Bursa'da Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden ÖTV tepkisi!

HABER

Resmi Gazete'de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'na ilişkin değişiklik yayınlandı. Yapılan değişiklikte ise engelli vatanadaşların vergiden muaf olarak araç alabilmesi için yerlilik şartı getirildi. Duruma tepki gösteren Bursa Kent Konseyi Engelli Meclisi, konu hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi.

7 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de ÖTV Kanunu için düzenlenen değişiklik yayımladı. 

Yapılan değişiklikte ise artık engelli vatandaşların araç alımında vergiden muaf olabilmesi için yerlilik şartı aranacak. 

Değişikliğe tepki göstermek isteyen Bursa Kent Konseyi Engelli Meclisi Kent Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan basın açıklamasına Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Samet Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"ARAÇLARIMIZIN KULLANIMI BELİRLİ KİŞİLER İLE KISITLANMIŞTIR"

Basın açıklamasını gerçekleştiren Avukat Gamze Nur Sarğın'ın açıklamasından satır başları şöyle:

27 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete 'de yayımlanan ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'nda yapılan değişiklikler, engelli bireylerin yaşam kalitesine ve temel haklarına ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yeni düzenleme ile birlikte, ÖTV Kanunu'nun 7. Maddesi'nde yer alan şartlarda yapılan değişiklikle birlikte, engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile aldığı araçların değiştirebilme süreleri 5 yıldan 10 yıla çıkarılmış, alınacak araçların en az %40 yerli katkı oranına sahip olması zorunlu hale getirilmiş ve araçlarımızın kullanımı belirli kişiler ile kısıtlanmıştır. 

"TOPLUMSAL HAYATA KATILIMLARINI ZORLAŞTIRACAKTIR"

Devletimiz Sosyal Devlet anlayışıyla günümüzde çeşitli düzenlemeler ile  hayatımızı kolaylaştırmaya yönelik köklü adımlar atıyor olmasına karşın yapılan  bu yeni düzenleme, engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak bir yana dursun, aksine yaşam içerisinde var olmalarını ve toplumsal hayata katılımlarını zorlaştıracaktır.

"YASAL HAKKIMIZ OLAN ARAÇLARA ULAŞMAMIZI DA İMKANSIZ HALE GETİRECEKTİR"

Engelli bireylerin yaşamı, fiziksel, ruhsal ve sosyal engellerle dolu birçok mücadeleyi gerektirdiği bilinmektedir. Bu zorlukların yanında, sosyal yaşam içerisinde olmamızda kolaylıklar sağlayan araçlarımızda belirli özelliklere ihtiyacımız olmaktadır. Bu ihtiyaçların büyük bagaj kapasitesi ile tekerlekli sandalyelerimizi yükleme alanlarına, teknolojik donanımlar ve güvenlik paketleri gibi kritik özelliklere sahip araçlar ile elden gaz tertibatlarımızla tek elle kullanmak zorunda olduğumuz araçlarımızda acil durumlarda güvenliğimizin sağlanması için desteğin olmasıdır. Bu tarz özellikler üst segment araçlarda bir  arada bulunmaktadır. Bu araçlarda saydığım sebeplerden anlaşıldığı üzerine bizim için bir lüks değil; temel bir ihtiyaçtır. Ancak getirilen %40 yerli katkı oranı, mevcut şartlarda bu ihtiyaçları karşılayan araç seçeneklerini çok ciddi bir şekilde  sınırlamaktadır. Bu sınırlı seçenekler piyasada engellilere satılan araçlarda enflasyon yaratacağı yakın zamanda getirilen satış limiti kuralı ile limit dahilinde kalan araçların alımında rüşvet alındığında tecrübe edilmiştir. Bu durumda yine bizim hayatımızı zorlaştıracaktır ve yasal hakkımız olan araçlara ulaşmamızı da imkansız hale getirecektir.

"EŞİTLİĞİN SAĞLANMASI YİNE DEVLETİN GÖREVİDİR"

Anayasamızın 10. maddesinde belirtildiği üzere, herkes kanun önünde eşittir ve devlet, bu eşitliğin fiilen yaşama geçmesi için gereken tedbirleri almakla yükümlüdür. Eşitlik olmayan durumlarda pozitif ayrımcılıklar sunarak, eşitliğin sağlanması yine devletin görevidir. Ne var ki bu düzenleme, biz engelli bireylerin anayasal haklarına aykırı bir şekilde, eşitlik ilkesini zedelemekte ve devletimizi sosyal devlet anlayışından uzaklaştırmaktadır.

"İNSANİ BİR GEREKLİLİKTİR"

Şunu da belirtmek istiyoruz: Engelli bireylerin hayata tam ve etkin katılımı, yalnızca bir anayasal zorunluluk değil; aynı zamanda insani bir gerekliliktir. Bugün bize dayatılan bu yeni şartlar, toplumsal yaşamdan kopmamıza neden  olacak, bizleri daha çok destek aramamıza yol açarak muhtaç bırakacak ve daha da çaresiz hale getirecektir.

"ESKİ 5 YILLIK UYGULAMAYA DÖNÜLMELİDİR"

Taleplerimiz çok net: ÖTV muafiyetindeki 10 yıllık süre derhal yeniden gözden geçirilmeli ve eski 5 yıllık uygulamaya dönülmelidir. Yüzde 40 yerli katkı oranı şartı, engelli bireylerin yaşam standartlarını düşüreceği açıktır ve bu düzenleme geri çekilmelidir. Hatta yeni değerleme ile 2 milyon 247 bin tl olan limit ortadan kaldırılarak, eskiden uygulanan 1.6 motor hacmine dönülmesi bizlerin yaşamında pozitif etkiler yaratacaktır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.