EngelsizlerHaber

7.5 yıl gecikmeli ilk ihmal davası!

HABER

Otizmli 3 çocuğun özel bir eğitim merkezinde, yanlış uygulamalar nedeniyle fiziksel hasar gördükleri iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması ancak 7.5 yıl sonra görüldü.

Türkiye’de 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk ve gençten ancak 30 bini okula gidip eğitim alabilirken, birçok aile ise çareyi özel gelişim merkezlerinde arıyor. Bu merkezlerin yeterliliği halen tartışılırken, ilk kez özel bir otizm gelişim merkezinde ihmal mağduru olduğu iddia üç çocuk için adalet arayışı başlatıldı.

"SESİMİZİ ARTIK DUYUN"

Otizmli B.G, A.S ve M.R.K’nin, Zekeriyaköy’deki Otizm ve Spor Yaşam Kulübü Merkezi’nde, ehil olmayan kişilerin yanlış uygulamaları nedeniyle fiziksel hasar gördükleri ve yaşanan yaralanmalı hadiselerin ailelerden saklanmak istendiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması geçtiğimiz günlerde İstanbul Adliyesi 50. Asliye Mahkemesi’nde görüldü.

Mağdurların aileleri ile avukat Ali Aydın, iddianamenin 7.5 yıl gecikmeli hazırlanmasına tepki göstererek, adli süreçte aksama nedeniyle ikinci kez mağdur olduklarını dile getirirken, “Duyun artık sesimizi” diyerek yaşananlara isyan ettiler.

Otizmli B.G, A.S ve M.R.K’nin aileleri, çocuklarının 2013-2015 yılları arasında, Zekeriyaköy’deki Otizm Spor ve Yaşam Kulübü Merkezi’nde, ihmal mağduru oldukları iddiasıyla 7.5 yıl önce yargının kapısını çaldılar. Aileleri, otizmli çocuklarının, yatılı özel rehabilitasyon merkezinde ehil olmayan kişiler tarafından, yanlış uygumalar nedeniyle fiziksel hasar gördüklerini ve yaşanan yaralanmalı olayların da kendilerinden gizlenmeye çalışıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundular. Ancak 7,5 yıl boyunca tüm girişimlere rağmen seslerini duyuramayan ailelerin şikayeti ancak 7,5 yıl sonra hazırlanan iddianame ile mahkemeye taşındı.

Mağdur edildiği iddia edilen çocuklara ilişkin ilk duruşma geçtiğimiz gün İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülürken, mağdurlardan otizmli B.G’nin babası Ali Gödekoğlu, 7,5 yıl boyunca dava görülmesi için beklemek zorunda kaldıklarına isyan etti. Davanın otizmli aileler için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gödekoğlu, “Bizim davamızdan çıkacak sonuç, bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için simge olacaktır” dedi.

OTİZM MERKEZİNDE ÖLÜME TUTUKLAMA

Büyükçekmece’de engelli bakım merkezinde kalan otizmli Mehmet Eres’in (20) bir görevlinin boğazını sıkması sonucu öldüğünün ortaya çıkması büyük tepkilere neden oldu. Ailem Bakım Merkezi’nde kalan 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres, geçen cumartesi günü yaşamını yitirirken, kurum tarafından “doğal ölüm” tutanağı tutulan Eres aynı gün toprağa verildi. Ancak aileye gelen bir telefon, Eres’in ölümündeki şüpheyi artırdı. Kurumun eski bir personeli, “öldürülmeye dair duyumlar aldığını” söyledi. Ailenin ısrarı sonrasında bakım merkezi müdürü, Eres ailesini kuruma davet etti. Görüntüleri izleyen ailenin iddiasına göre, Mehmet kriz geçirirken bakıcı A.Ş. boğazına iki eliyle müdahale etti. Görüntülerin ardından savcılık soruşturma başlattı, bakıcı A.Ş. tutuklanarak cezaevine konuldu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.