Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın bu yıl 23’üncüsünü düzenleyeceği Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, 7-8-9-10 Kasım tarihlerinde yapılacak.
Türkiye’de kadına yönelik erkek şiddetine karşı mücadele veren kadınların en geniş platformu olan kurultay, kadın örgütlerinden, yerel yönetimlerden, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen kadınların katılımıyla Pandemide Şiddet, Bakım Emeği ve Eşitlik Mücadelesi başlığı altında, Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenecek.
Oturumlar
Kurultayın ilk gününde düzenlenecek oturumlardan ilki Pandemi, Ev İçi Emek ve Cinsiyetçi Sosyal Politikalar başlığı ile yapılacak. Bu oturumda Melda Yaman Pandemi, Yoksullaşma ve Şiddet, Zehra Keleş Sosyal Politika, Devlet ve Aile, Yasemin Dildar ise Pandemi ve Ev İçi Emek başlığı ile sunum yapacak.
Kurultayın ikinci oturumu ise Uygulamalar Bağlamında Sığınaklar, Da(ya)nışma Merkezleri Ve İstanbul Sözleşmesi Bağlamında Mücadele Stratejileri başlığı ile yapılacak. Bu oturumda Kadının İnsan Hakları ve Yeni Çözümler Derneği’nden Berfu Şeker Bir Mücadele Aracı Olarak İstanbul Sözleşmesi başlıklı sunumu yapacak.
Mor Çatı’dan Zuhal Güreli’nin yapacağı Uygulamalar Bağlamında Sığınaklar, Da(ya)nışma Merkezleri sunumunun ardından düzenlenecek forumda kurultay bileşenleri ve alanda çalışan kadınlar karşılaştıkları sorunları ve bunlara karşı geliştirdikleri çözümleri paylaşacaklar.
Kurultayın ikinci günü atölyelerle devam edecek.
Üçüncü gün ise atölye sonuçları paylaşılarak Kurultay Sonuç Bildirgesi taslağı hazırlanacak.
Sonuç bildirgesi
Kurultay’ın birinci günü sunulacak tebliğler ve ikinci günü gerçekleştirilecek atölye çalışmaları aracılığıyla, bilgi ve deneyimlerin de paylaşılacağı tartışmalar yürütülecek.
Üç gün sürecek kurultay, Kurultay Sonuç Bildirgesi’nin taslağının hazırlanmasıyla son bulacak.
Kurultay sonuç bildirgesi 25 Kasım’da paylaşılacak.
Kurultay hakkında
Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki deneyimleri paylaşmak, ortak politikalar saptamak, örgütler ve kurumlar arasında kalıcı bir iletişim ağı kurmak amacıyla oluşturulmuş bir platformdur.
Birincisi, 1998 yılında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Türkiye’nin dört bir yanından kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadınlara yaptığı çağrıyla 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Son günü bağlamında İstanbul’da ‘Kadın Sığınakları I.Kurultayı’ adı altında düzenlendi.
2002’de düzenlenen 5’inci kurultayda ise ‘Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’ ismini aldı.
Yıllar içerisinde değişen ihtiyaçlara göre içeriğini ve tartışma yöntemlerini değiştiren kurultay, 1998 yılından itibaren her yıl farklı bir ilde düzenlenmeye devam etmektedir.
Kurultay Bileşeni Örgütler
Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM), Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Aydın Söke Kadın Sığınma Derneği, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD), Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma (BEKEV), Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği / ÇEKEV, Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER), Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (EKAMEDER), Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD), Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Koza Kadın Derneği, Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD), Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Muğla Emek Benim Kadın Derneği, Rosa Kadın Derneği, Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği (UGKDD), Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği.