EngelsizlerHaber

.

HABER

Paralimpik Oyunlar artık her dört yılda bir Olimpiyat Oyunları ile aynı şehirlerde düzenlenmektedir. Engelli sporcular için düzenlenen bu oyunlar adını, Olimpiyat Oyunlarının yanında yer almalarına atıfta bulunarak, Yunanca “yanında” veya “yanında” anlamına gelen παρά, pará kelimesinden almaktadır.

.

1/11

Modern Olimpiyat Oyunlarının tarihi 19. yüzyıla kadar uzanırken, Paralimpik Oyunlar ve bu oyunların geliştirdiği engelli spor müsabakalarının kökleri 20. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. Paralimpik Oyunların Avrupa'daki tarihçelerinden, kültürel miras koleksiyonlarındaki nesnelerle örneklendirilmiş anlara bir göz atalım.

2/11

Paralimpik Oyunlar, ilk kez 1948 yılında Birleşik Krallık'ta düzenlenen spor müsabakalarından doğmuştur. Stoke Mandeville Hastanesi'nden Yahudi-Alman asıllı Dr. Ludwig Guttmann, omurilik yaralanması olan İkinci Dünya Savaşı gazisi İngiliz hastalar için bir spor müsabakası düzenlemiştir. Yarışmaya 14 erkek ve 2 kadın olmak üzere 16 sporcu katıldı.

3/11

Etkinlik, Londra'daki 1948 Olimpiyat Oyunlarının açılışıyla aynı gün gerçekleşti. Etkinlik bundan sonra her yıl tekrarlandı.

4/11

1952 yılına gelindiğinde etkinlik, İngiliz sporculara Hollandalı katılımcıların da katılmasıyla uluslararası hale geldi.

5/11

Oyunlar her yıl Uluslararası Stoke Mandeville Oyunları olarak bilinmeye devam etti. Oyunlar 1997'den itibaren 'Dünya Tekerlekli Sandalye Oyunları' adını aldı. 2005 yılında 'Dünya Tekerlekli Sandalye ve Ampute Oyunları' ve 2009 yılından itibaren de 'Uluslararası Tekerlekli Sandalye ve Ampute Sporları (IWAS) Dünya Oyunları' olarak yeniden adlandırıldı.

6/11

1960 yılına gelindiğinde dokuzuncu Stoke Mandeville Oyunları ilk resmi Paralimpik Oyunlar haline geldi.

7/11

Başlangıçta sadece tekerlekli sandalye kullanan sporcuların katıldığı oyunlarda 23 ülkeden 400 sporcu 8 spor dalında 57 etkinlikte yer aldı. Oyunlar Roma Olimpiyatlarını takip etti ve aynı mekanları kullandı.

8/11

1964 Paralimpik Oyunları Tokyo'da Olimpiyat Oyunları ile birlikte düzenlenmiştir. Ancak 1968 yılında Paralimpik Oyunları Meksika'da Olimpiyat Oyunları ile birlikte düzenlenmesi mümkün olmadı.

9/11

Bunun yerine 3. Paralimpik Oyunları Kasım 1968'de İsrail'in Tel Aviv kentinde düzenlendi. 29 ülkeden 750 sporcu 10 farklı spor dalında 181 etkinlikte yer aldı.

10/11

İlk Kış Paralimpik Oyunları 1976 yılında İsveç'in Örnsköldsvik kentinde düzenlendi. Bunlar, birden fazla engelli sporcu kategorisinin yarışabildiği ilk Paralimpik Oyunlardı. 6. Yaz Paralimpik Oyunları 1980 yılında Hollanda'nın Arnhem kentinde düzenlendi. O yıl Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapan Sovyetler Birliği, ülkelerinde engellilerin varlığını reddeden bir bildiri yayınlamıştı. 42 ülkeden 1973 sporcu 12 spor dalında 489 etkinlikte yer aldı ve açılış törenine 12,000 kişi katıldı.

11/11

20. yüzyılın sonlarından itibaren Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar aynı şehirde ve ülkede düzenlenmekte ve aynı spor tesislerini paylaşmaktadır.

2012 Londra Paralimpik Oyunları, Birleşik Krallık'ta şimdiye kadar düzenlenen en büyük çoklu spor etkinliklerinden biri ve şimdiye kadarki en büyük Paralimpik Oyunlarıydı. Oyunların iki maskotundan birine Mandeville adı verilerek, onlarca yıl önce Paralimpik Oyunlar hareketinin temelini atan hastaneye saygı duruşunda bulunuldu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.