EngelsizlerHaber

Bursa'nın tarih ve kültür hazinesi 'Sultanın Mirası' kitabıyla tanıtıldı

BELEDİYE

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kent belgeliğine kazandırılan 'Sultanın Mirası' adlı kitap tanıtım toplantısı, Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 A 

GÜLSÜN ARSLAN / BURSADABUGÜN 

Bursa Büyükşehir Belediyesi başkanlığında geliştirilen ve kentin tarih ve kültür mirasını daha geniş bir kitleye tanıtmayı hedefleyen 'Sultanın Mirası' adlı kitabın tanıtım toplantısı yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı temsilen konuşan vekili Arif Bayrak'ın konuşmalarından satırbaşları ise şöyle ;

"Sizleri Bursa Büyükşehir belediye başkanı Alinur Aktaş adına selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz.  Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu güzel  kalabalığı gördüğünüz için hepimiz çok mutluyuz. 

"DEVLETİN BARIŞ İÇİNDE YAŞAMASINI SAGLAMAKTI"

Osmanlı Devleti'nin en zor dönemlerinde 33 yıl tahtta kalmayı başaran Sultan II Abdülhamid Han, henüz 10 yaşındayken annesini veremden kaybetti. Babası Sultan Abdülmecid ise 1861'de, 38 yaşında vefat etti. 31 Ağustos 1876 tarihinde, 34 yaşında, 34, Osmanlı padişahı olarak tahta çıktı. Devleti ayakta tutabilmek ve imar edebilmek için bütün mesaisini harcadı. Devletin toparlanabilmesi için zamana ihtiyaç olduğuna inanan II. Abdülhamid Han, ağır yük oluşturan savaşlardan kaçınma yoluna gitti. Bundan dolayı da dış siyasette başarılı bir yol izledi. Dış siyasetteki temel amacı devletin barış içinde yaşamasını sağlamaktı.

"YURDUN HER BIR KÖŞESİNİ OKULLARLA DONATTI"

Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim, bayındırlık ve tarım alanında önemli adımlar atıldı. İptidailer, sibyan mektepleri, ruştiyeler, idadiler, öğretmen okulları ile tarım, maliye, hukuk, baytar, ticaret, ziraat gibi alanlarda çok sayıda okul açıldı. Ulu Hakan, eğitimli bir kadro yetiştirmek için yurdun her köşesini okullarla donatti. Spor dallarının gerçek anlamda çeşitlenmesi, toplumda bir eğlence kültürü halini alması ve bunların ilmi anlamda öğrenilmesine yönelik çalışmalar da Sultan II. Abdülhamid Han dönemine denk gelmektedir.

"DARÜLACEZE SAĞLIK VE SOSYAL YARDIM ALANLARINDA ATTIĞI EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN BAZILARI"

II. Abdülhamid Han, Bursa'nın da içinde yer aldığı çeşitli şehirlerin önemli fotoğraflarını içeren çok değerli albüm koleksiyonları hazırlattı. Memleketin ahvalini bu sayede görme imkânı buldu. Haydarpaşa Tıbbiyesi ve kendi parasıyla yaptırdığı Şişli Etfal Hastanesi ile bir kısım masraflarını kendi cebinden karşıladığı Darülaceze, onun sağlık ve sosyal yardım alanlarında attığı önemli adımlardan bazılarıdır.

"STRATEJİK VE İLERİYE DÖNÜK ADIMLAR ATTI"

Ticaret, ziraat ve sanayi odaları da yine II. Abdülhamid Han zamanında açıldı. Çeşitli şehirlerde atlı ve elektrikli tramvaylar, düzenli rıhtımlar yapıldı. Hicaz ve Basra'ya kadar telgraf hatları çekildi. Tahta çıkışının 25. yıl dönümü anısına Osmanlı Devleti'nin birçok şehrinde saat kuleleri inşa edildi. Birçok konuda stratejik ve ileriye dönük adımlar atan II. Abdülhamid Han, Islam Dünyası ile bağları güçlendirmeye çalışarak bunu temel siyaset haline getirdi. Bunun için de Hicaz Demir Yolu'nu inşa ettirdi. Bursa'yı da imar faaliyetleri ile mamur etti. Işıklar Askeri Lisesi, Ziraat Mektebi, Hamidiye Gureba Hastanesi, Fabrika-yı Hümayun. Tophane Saat Kulesi, Muallim Mektebi, Erkek Lisesi bu imar ve eğitim faaliyetlerinden bazılarıdır.

"SİYASET DEHALARINDANDIR"

II. Abdülhamid Han, dünyanın gördüğü büyük devlet adamlarından ve siyaset dehalarındandır. Sultanın Mirası adlı sergi ve kitap vesilesiyle Ulu Hakan Abdulhamid Han'ı rahmet ve minnetle anıyor, kitaba emek verenleri tebrik ediyorum."

"Sultanın Mirası" adlı kitap sergisinin sunumunun ardından, sergi açılışı gerçekleştirildi. Davetliler, sergi salonunu gezerken eserler hakkında fikir alışverişinde bulundu ve döneme ait fotoğraflarla ilgili bilgilerini paylaştılar.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.