Eskişehir'de Tepebaşı Belediyesi, toplumun tüm kesimleri ile birlikte zihinsel engelli bireyleri kapsayan örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Bugüne kadar hayata geçirdiği özel bireylerin istihdamını sağlayan projeleri ile Türkiye’ye örnek olan Tepebaşı Belediyesi, bireyler ve aileleri için bir umut olurken bireylerin gösterdiği gelişim ve başarı ile de dikkat çekmeyi sürdürüyor. Gökkuşağı Kafe, Engelliler Montaj Atölyesi gibi yurt genelinde ses getiren projelerin ardından Tepebaşı Belediyesi, yeni bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.
'HOBİ DEĞİL İSTİHDAM'
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da Tepebaşı Belediyesi’nin özel bireylere yönelik projeleri ile yıllardır Türkiye’ye örnek olduğunu vurguladı. “Hobi değil, istihdam sağlayacak iş politikaları üretiyoruz” diyen Başkan Ataç, “Tepebaşı’nda hayata geçirdiğimiz projeler ile toplumun tüm kesimlerine fırsat eşitliği ve ekonomik getiri sağlayacak adımlar atıyoruz. Özel bireylerimiz de son derece hassas olduğumuz bir konu. Tepebaşı’nda, Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiğimiz çalışmalar bugün birçok kentte farklı isimler ile örnek alınıyor; Gökkuşağı Kafe gibi. Bir diğer örnek projemiz Engelliler Montaj Atölyesi de herkesin takdirini kazanan bir çalışma. Bu projelerin ortak ve önemli özelliği ise özel bireylerimizin kendilerini geliştirirlerken istihdam olmalarını da sağlaması. Projelerimize dahil olan gençlerimiz toplum içindeki yerlerini alıyor, becerileri gelişiyor, özgüven kazanıyorlar ve en önemlisi de ekonomik olarak getiri kazanıyorlar. Bu alandaki ender çalışmalara başarı ile imza atan bir yerel yönetim olarak, Tepebaşı’nda özel gençlerimizi kucaklayacak, onları sosyal hayat ile birlikte üretime dahil edecek işler yapmaya devam edeceğiz. ‘Ön İmalat Elemanı’ Ara İnsan Gücü Yetiştirme Mesleki Eğitim Programı da özel gençlerimizi kapsayan, onları sosyalleştirecek, geliştirecek ve üretime katacak bir çalışma olacak. Tepebaşı’nın proje başarısı, hayatın her alanında devam ediyor” sözlerini kullandı.
SERTİFİKA ALARAK ÜRETİME DAHİL OLACAKLAR
“Ön İmalat Elemanı” Ara İnsan Gücü Yetiştirme Mesleki Eğitim Programı ile 18 yaş üzeri özel bireylerin ara insan gücü olarak üretime katılması hedefleniyor. Programa katılan bireylerin özgüvenlerini artırarak tüketiciyken üretici konuma getirilmesi, toplumda bir yer edinmeleri ve toplumun bir parçası olduklarının hissettirilmesi sağlanacak. Eğitim programı, 72 saat teori, 448 saat de uygulama olmak üzere 520 saat ve 21 hafta olarak planlandı. Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) iş birliğinde Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği ile hizmet veren Engelliler Montaj Atölyesi’nde gerçekleştirilecek kurs bitiminde katılımcı bireyler, ülke genelinde geçerli olan bir sertifika almaya hak kazanacak. Bireyler ayrıca kazandırılacak meslek ile işgücü piyasasında istihdam edilerek gelir de elde etmiş olacak.
EN AZ YÜZDE 25 İSTİHDAM HEDEFİ
Programa ile zihinsel yetersizliği olan bireylerin istihdam edilebilmeleri için gerekli olan beceriler, sorumluluk, teknolojik uyum, kendini yönetme, ekip çalışması, akademik beceriler, iletişim becerileri gibi kazanımlar elde etmesi amaçlanıyor. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğü ile iş birliği halinde uygulanacak programa, ilk aşamada 14 kişilik bir grubun dahil edilmesi planlanıyor. Kurs aşamasını başarı ile tamamlayan öğrencilerin, Kurs sonunda verilmesi planlanan beceriyi edinebilen kursiyerlerin Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) desteği ile OSB’de yer alan fabrikalarda en az yüzde 25 oranında istihdam edilmesi hedefleniyor.
BUGÜNE KADAR 22 ÖZEL BİREY İSTİHDAM EDİLDİ
Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve İŞKUR tarafından desteklenen projeler kapsamında bugüne kadar eğitimlere katılan 45 kişiden 22’si iş hayatına katıldı.
Servis elemanı yetiştirme projesine katılan 15 bireyden 4’ü, Aşçı Yardımcılığı Meslek Edinme Projesi’ne katılan 15 bireyden 10’u, Montaj İşçiliği Meslek Edinme Projesi’ne katılan 15 bireyden 8’i işbaşı yaparak çalışma hayatına katıldı. Tepebaşı Belediyesi yetkilileri dezavantajlı bireylerin sosyal entegrasyonu ve istihdamı için çalışmaların devam edeceğini kaydetti.
Bu proje ile engelli bireyler iş bulabilecek
Bu proje ile engelli bireyler iş bulabilecek
EngelsizlerHaber EngelsizlerHaber
BELEDİYE
özel bireylerin topluma kazandırılması ve çalışma hayatına katılmaları için bir proje daha geliştirdi. 'Ön İmalat Elemanı' Ara İnsan Gücü Yetiştirme Programı ile bireyler, hem kendilerini geliştirecek hem de istihdam edilerek üretime katılacak.
Paylaş: