EngelsizlerHaber
2021-05-28 10:10:20

Aşılanma süreciyle ilgili sorular ve yanıtları

Ayşe SARI

28 Mayıs 2021, 10:10

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünden itibaren tam bağımlı orta düzey ve ağır engelli vatandaşların aşılanmasının başladığını duyurdu. 

Ben de, bu yazımda Covid-19 Aşısı Hakkında  bir kaç bilgi vermek istiyorum:

Aşı randevusunu; Alo 182 den ya da merkezi hekim randevu sisteminden (MHRS) alabilirsiniz.

Kendisine aşı tanımlanmış kişilerin, hangi aşıyı yaptırmaları gerektiği konusunda yönlendirme yapamayacağımı belirtmek isterim.

Karar, kişiye aittir.

Aşı yaptırıp yaptırmama kararı hakkında da danışmanlık yapmayacağım.

Bu karar ve sorumluluk da kişiye aittir.

Bir hastalığın eşlik ettiği engelliği olanların, aşı yaptırıp yaptırmama konusunda tereddüte düşmeleri halinde, takipte oldukları doktora danışmanlarını öneriyorum.

Öte yandan, engelli sağlık kurul raporu, Ulusal Engellilik Veri Bankasına işlenmemiş olup kendisine aşı tanımlanmamış olanlar ;

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı WhatsApp ihbar ve bilgilendirme hattı Alo 183'ü arayabilir ve/veya

Alo 183'ün WhatsApp hattı olan 0 501 183 01 83 nolu telefon numarasına şikayet yazabilirler.

Raporun veri bankasına kaydı için;

İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe verebilir, aynı zamanda raporun alındığı Hastane Evrak Birimine, sağlık kurulunca raporun veri bankasına ivedilikle kayıt edilmesi için dilekçe ile talepte bulunabilirler.

Bu başvurularda, rapor aslının beyanı gerekecektir.

18 yaş üstü zihinsel yetersizliği olan bireyler için, dilekçe ile başvurularda engelli bireyin yasal vasisinin imzası/başvurusu gerekecektir.

Engelli sağlık kurul raporunun yenilenmesi istendiğinde... Raporların veri bankasına işlenmesi sorumluluğu, sayfamda defalarca yazdığım gibi, hastanelerin dolayısıyla Sağlık Bakanlığınındır.

Bu sorumluluk vatandaşlara yüklenerek, kişilerden rapor yenilenmesi istenemez.

Sürekli ibareli raporların Engelliler Hakkında Kanunun Geçici 5'inci maddesine ve Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğin "kazanılmış haklar" başlıklı 15'inci maddesine göre geçerli olduğunu hatırlatırım. Lütfen kurumların, sizden rapor yenileme izi isteyerek sizi mağdur etmelerine izin vermeyiniz.

Başvurularınızı dilekçe ile yapın, sizden rapor yenilenmesi istenirse, bu yanıtı yazılı olarak tarafınıza verilmesini talep edin. Unutmayınız, dilekçe vermek Anayasal bir haktır ve başvuru yaptığınız kurum yasal süresi içinde size yazılı yanıt vermelidir. Dilekçe ile başvurularda, sözel yanıt verilmez.

Aldığınız bu yazılı belge ile Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvuru yaparak şikayetçi olun. KDK incelemesi uzun sürecektir.

Aşılanma süreci, acil çözüm gerektirdiği için, tüm başvuru kanallarını kullanınız (CİMER, ALO 183, İl Sağlık Müdürlüğü, Hastane Hasta Hakları Birimi, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi).

Elbette, "ben rapor yenilerim" diyenlerin kararına karışamam.

Karar, nihayetinde sizindir.

Bugün, Raporların veri bankasına işlenmemiş olması nedeniyle bu kişilere aşı tanımlanmadığı sorununu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ilettim.

Bunun üzerine Müdürlükten

"Engelli raporu olan ve Sağlık Bakanlığı veri tabanında olan

ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ulusal Engelliler Veri Tabanında olan engellier için sitem üzerinden tanımlama yapılacak.

Her hangi bir sorun yok" yanıtı verilmiştir.

Öte yandan Müdürlük aşağıdaki bilgileri vermiştir:

"Aşılar sisteme tanımlamaya başladı.

Kademeli tanımlama yapılacak.

Bu nedenle aşı ile ilgili mesaj gelen engelli bireyler aşılarını olmak İçin randevusuna gidebilir.

Tanımlama, kademe kademe yapılacak olduğundan

Engel oranına göre kişiler sisteme düşecektir.

Tüm engel grubu için %90 ve üzeri ağır engelli veya tam bağımlı ile zihinsel engel grubu için %70 orta engel oranı için kısmi veya tam bağımlı olanlar".

Bu bilgiler ışığında 18 yaş üstü olan yukarıdaki şartları sağlayanlar aşı kapsamına alınacak.

Bizim bu zamana dek ısrarımızın ve talebimizin, otizmli, SP li, ağır zihinsel engellilerin, çalışan engellilerin ve en nihayetinde tüm engellilerin aşı kapsamına alınmasıdır.

Sağlık Bakanlığının ilerleyen günlerde kapsamı genişlemesini bekliyoruz.

Ayrıca Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç "Evde bakım yardımı alan Ağır engelli bireylere bakım verenlerin de aşılanması konusunu görüştükleri ve

bu konu da da olumlu bir karar bekledikleri" bilgisini vermiştir.

Evden Hastaneye aşı için gitmesi mümkün olmayanlar, aile hekimleri ile iletişime geçebilir, alo 182 ve 183 ve alo 183 WhatsApp hattına nasıl aşı yaptıracaklarına yönelik sorularını sorabilirler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.